zondag 21 februari 2010

Samen een wijk ontwerpen

In wat voor wijk wil jij wonen?



Wie heeft bedacht dat jouw wijk er zo uit ziet, zoals hij er uit ziet? Stedenbouwkundigen hebben dat als beroep. Met kleurpotlood, grote vellen papier, piepschuimen blokjes, zitten ze weken lang te knutselen.



Wat een gaaf beroep moet dat zijn! Maar reken er wel op dat je met iedereen rekening moet houden. 

In dit filmpje zie je hoe ze samen met bewoners een hele nieuwe wijk ontwerpen. In de rechterkolom vind je bovenaan een vragenlijst. Print hem uit. Beantwoord de vragen terwijl je naar het filmpje kijkt.




Kan jouw wijk ook wel een opknapbeurt gebruiken?
Of stel dat je in een hele nieuwe wijk zou gaan wonen, hoe zou die er dan uit moeten zien volgens jou?

Met het spel 'ontwerp je wijk' kun je een nieuwe wijk ontwerpen. Het spel bestaat uit een grote poster, zoals je hieronder ziet. En uit speelkaartjes met huizen, villa's, doktersposten, campings, fietspaden, windmolens, fabrieken, picknickplaatsen, trapveldjes enzovoorts. Helaas gaat voor niets de zon op. Overal moet je voor betalen. En je hebt maar beperkt geld. Dat maakt het wel spannend natuurlijk. Wie maakt de mooiste wijk?

Vraag aan je leerkracht, je ouders, jeugdgroepbegeleiders of ze de handleiding, poster en speelkaarten willen bestellen. In de rechterkolom staat hoe ze dat kunnen doen en wat het kost.
Dan kun jij vast oefenen met het interessante beroep als stedenbouwkundige.

Klik hier voor een fotoimpressie



Het ontwerp-je-wijk-spel is voor een leeftijd van 8 tot 88 jaar. Naast de voorzieningen die van te voren bedacht en getekend zijn, kunnen deelnemers ook andere voorzieningen tekenen. Het spel kan worden aangepast aan allerlei situaties, van kleine- tot grote wijken, voor wijken met een bepaalde doelgroep of thema's. Het spel kan uitgebreid worden met specifieke opdrachtkaarten en discussiestellingen.

In 2006 is het met veel succes toegepast bij het project 'wonen in Flevoland'. Het spel is o.a. gespeeld tussen jongeren van het VMBO-college Echnaton en bestuurders en managers van woningbouwcorporaties.

Geen opmerkingen: